Werkwijze

Inboedeltaxatie: hoe de dagwaarde wordt bepaald

In het inboedeltaxatierapport vindt je per item informatie over de prijsontwikkeling, specifieke kenmerken, afschrijvingsperiode, het afschrijvingspercentage en de dagwaarde. Naarmate een voorwerp ouder wordt, daalt doorgaans de waarde. Hoe snel dit gebeurt, verschilt per type voorwerp. Zo zal een fauteuil in een huishouden met drie tieners sneller slijten dan eenzelfde fauteuil bij een gepensioneerd echtpaar. In het eerste geval zal de dagwaarde sneller dalen door gebruikssporen en schade (conditie).

Ook het merk speelt een rol. Een wasmachine van een gerenommeerd merk zoals Miele behoudt doorgaans langer zijn waarde dan een apparaat van een onbekend merk (kwaliteit). Daarnaast heeft de populariteit van een product invloed op de waardevermindering: populaire artikelen behouden hun waarde beter dan minder courante producten.


Wat is de actuele waarde op de peildatum?

Volgens het CBS bedraagt de gemiddelde waarde van een inboedel in Nederland circa €35.000. Elk item binnen de inboedel heeft echter een uniek aankoopmoment, een eigen levensduur en valt in een specifieke indexcategorie. Dit maakt elk voorwerp uniek, inclusief de bijbehorende afschrijving.

De dagwaarde geeft de werkelijke waarde van een item in euro’s weer op de gekozen peildatum, die meestal samenvalt met de taxatiedatum. Deze peildatum mag maximaal vijf jaar terug liggen. De dagwaarde wordt berekend als de nieuwwaarde minus de afschrijving. Afschrijving ontstaat doordat voorwerpen ouder worden en/of slijten.

De mate van afschrijving wordt bepaald via de DIA-rekenmethode (Dagwaarde door Indexering en Afschrijving). Deze rekenmethode vormt de basis voor de waardebepaling. Vervolgens beoordeelt de taxateur elk voorwerp op conditie, kwaliteit en courantheid (verkoopbaarheid). Afwijkingen hierin kunnen ervoor zorgen dat de afschrijving sneller of juist langzamer verloopt.


Kunst, antiek en/of lijfsieraden

Voor kunst, antiek en lijfsieraden is het soms nodig dat een gespecialiseerde deskundige de zeldzaamheidswaarde vaststelt. De gebruikelijke afschrijvingspercentages zijn dan vaak niet van toepassing, omdat de waarde van deze objecten – juist door hun schaarste – (fors) kan stijgen. Indien gewenst, kunnen wij dergelijke objecten opnemen als stelpost in het inboedeltaxatierapport. Dat betekent dat we een vaste opgegeven waarde hanteren zonder afschrijving, eventueel ondersteund met foto’s.


Altijd een rechtsgeldig taxatierapport

Onze taxaties zijn volledig transparant en betrouwbaar. We maken gebruik van de DIA-rekenmethode, die gebaseerd is op officiële CBS-indexcijfers en de richtlijnen voor ‘verwachte levensduur van gebruiksvoorwerpen’ zoals vastgesteld door schade-experts van toonaangevende verzekeraars. Hierdoor is ons inboedeltaxatierapport rechtsgeldig en wordt het altijd geaccepteerd door de Belastingdienst, rechtbanken en verzekeringsmaatschappijen.